Želim se se udeležiti WordPress delavnice!

Za vse, ki si želijo pridobiti samostojnega znanja izdelovanja wordpressovih strani.

Kako izdelati WP spletno stran?
Koraki

Kako izdelati wp spletno stran ? Ustvarjanje strani WordPress  je odličen način za predstavitev vašega podjetja ali organizacije.  V tem članku vam bomo razložili korake, ki jih morate poznati, da bi ustvarili  uspešno WP stran.  Pokrivali bomo teme, kot so nastavitev računa za gostovanje, namestitev WordPressa, izbira teme in vtičnikov, konfiguracija nastavitev in drugo. Z upoštevanjem teh korakov boste lahko začeli postavljati spletno stran.

WordPress je eden najbolj priljubljenih sistemov za upravljanje vsebin (CMS), ki se uporablja za izdelavo spletnih mest. Obstaja od leta 2003 in od takrat je postal najbolj uporabljan CMS na svetu. Z WordPressom lahko enostavno ustvarite katero koli spletno stran, ki jo želite, ne da bi morali nunjno poznati programski jezik ali kodiranje.

 

 1. Izberite strežnika za vašo spletno stran. Priporočamo, da izberete ponudnika, ki ima dobre ocene in ponuja zanesljivost in hitrost strežnikov.
 2. Registrirajte domeno za vašo spletno stran. Domena je naslov vaše spletne strani, zato je pomembno, da izberete dobro ime, ki bo enostavno zapomnljivo in primerno za vašo dejavnost.
 3. Izberite in namestite WordPress temo. Tema določa izgled vaše spletne strani, zato je pomembno, da izberete primerno temo za vašo dejavnost. Teme lahko najdete na uradni spletni strani WordPressa ali pa na drugih spletnih straneh, ki ponujajo plačljive ali brezplačne teme. Cene se giljbjejo od 20 – 80 eur.
 4. Namestite in aktivirajte ustrezne vtičnike (plugins). Vtičniki so dodatki, ki vam omogočajo razširitev funkcionalnosti vaše spletne strani. Obstaja veliko brezplačnih in plačljivih vtičnikov, ki jih lahko uporabite za izboljšanje vaše spletne strani.
 5.  Ustvarite  kvalitetno vsebino za vašo spletno stran, ki bo zanimiva za obiskovalce.
 6. Optimizirajte vašo spletno stran za iskalnike (SEO), da se bo pojavlja čim višje v googlu. Obstaja veliko načinov, kako lahko spletno stran optimizirate, kot na primer uporaba ključnih besed, meta opisov, optimizacija hitrosti strani in še veliko več.
 7. povezati oz. verificirati spletno stran ter jo povežite z google search console in google analytics.
 8. včasih se zgodi, da boste spletno stran, ki ste jo izdelali želeli sprenesti na drugo domeno. To lahko naredite z vtičnikom – all in one wp migration (pri čemer bo neplačljiva različica omogočiča peno 512MB limita.) Lahko pa uporabite trik in uporabite starejšo verzijo vtičnika, ga ne posodobite in boste lahko prenesli 100GB) Za prenost vtičnika kliknite sem.

Kljub temu, da se zdijo koraki enostavni, je proces izdelave spletne strani lahko za nove uporabnike povsem zamuden, obupujoč, lahko pa vodi celo v izdelavo povsem nefunkcionalne strani. V kolikor bi si znanje vseseno radi pridobili vam svetujemo udeležbo tečaja WordpreSS od A DO Ž, ki vam bo prihranil ogromno začetniških tegob in najpogostejših težav.  Povezava do tečaja.

Praktični nasveti

 1. Premislite najprej o namenu in funkcionalnosti vaše spletne strani ter temu primerno izberite vašo temo. Dobra tema je funkcionalno, prilagojena za mobilne naprave, hitra ter ima pogoste posodobitve in ni zastarana.
 2.  Uporabiti ravno pravnšnje število najbolj nujnih vtičnikov, saj boste sicer upočasnili stran
 3.  Posodabljajte spletno stran (temo ter vtičnike ter izrpaznite cache za optimalno delovanje)
 4. Izdelate lahko tudi poddomeno spletne strani (kot bi imeli dodatno stran na enaki domeni ) amapak bodite previdni, v kolikor bi se vam vsebina podvajala, lahko google to kaznuje in oslabi rangiranje vaše glavne domene), prednost pa je, da pridobite na kakšni ključni besedi ali dodatni storitvi iskanja.
 5.  Pišite članke, ki so zanimivi za uporabnika in predstavljajo koristnost, več kot boste imeli tako imenovanih vsebin ali pa bo vašo spletno stran nekdo referiral- backlinks, večjo priljubljenost boste imeli pri googlu, kar zadeva rangiranje.
 6.  Uporabite harmonične, sodobne tone in tipografijo, ki bo pritegnila bralca.
 7. Pri inštaliranju teme, bodite pozorni, da poleg parent (nadrejenea tema)  dodate še child temo (podrejeno temo), ki bo vaša aktivna tema, kateri boste spreminjali bodisi kodo, sloge ali jo boste prevajali. V kolikor ne bi delali na child temi, bi se ob posodobitvi zakupljene teme izgubile spremembe. V kolikor vaša tema nima že dodane child teme, jo lahko generirate z vtičnikom Child Theme Configurator ali pa ročno. Na nadzorni plošči kliknemo na Upravitelja datotek (angl. File Manager), wp-content/themes. Ustvarimo podmapo. – Tema -child V tej mapi nato ustvarimo datoteko style.css in functions.php. Style.css datoteka bo vsebovala prilagoditve videza, datoteka functions.php pa bo vsebovala dodatno funkcionalnost teme.
Koristni vtičniki, ki ji boste potrebovali, seveda lahko izberete tudi druge različice
 
 • RankMath ali Yoast – za SEO optimizacijo
 • Autoptimize – za pohitritev
 • Updraft Plus – omogoča ustvarjnje backupov ali varnostne kopije.
 • Loco translate – za prevajanje teme v slovenščino
 • CookieYes – za GDRP
 • Woocommerce – za spletne trgovine
     

 

Razumevanje
kode

Če želite svojemu spletnemu mestu WordPress dodati dodaten CSS, sledite tem korakom: Prijavite se v svojo nadzorno ploščo WordPress. Kliknite na Videz > Prilagodi. V orodju za prilagajanje kliknite Dodatni CSS. Dodajte kodo CSS po meri v predvideno polje. Kliknite na Objavi, da shranite spremembe. Druga možnost je, da dodate kodo CSS po meri v style.css svoje teme. To k temu: Tu bodite zelo pozorni, v kolikor nimate znanja lahko porušite celotno spletno stran.
Prijavite se v svojo nadzorno ploščo WordPress. Kliknite na Videz > Urejevalnik tem. V urejevalniku tem kliknite na style.css na desni strani. Dodajte kodo CSS po meri na dno datoteke. Kliknite Posodobi datoteko, da shranite spremembe. Opomba: Pred kakršnimi koli spremembami v datotekah teme je vedno dobro narediti varnostno kopijo spletnega mesta.

PRIMER KODE:

želimo skriti header

header{     display:none; }

<br> – uporabljamo, kadar želimo vsiliti prelom oz.naslednjo vrstico

Koda, ki ščiti pred napadi vaše WP strani

global $user_ID; if($user_ID) {
  if(!current_user_can('administrator')) {
    if (strlen($_SERVER['REQUEST_URI']) > 255 ||
      stripos($_SERVER['REQUEST_URI'], "eval(") ||
      stripos($_SERVER['REQUEST_URI'], "CONCAT") ||
      stripos($_SERVER['REQUEST_URI'], "UNION+SELECT") ||
      stripos($_SERVER['REQUEST_URI'], "base64")) {
        @header("HTTP/1.1 414 Request-URI Too Long");
        @header("Status: 414 Request-URI Too Long");
        @header("Connection: Close");
        @exit;
    }
  

 

grafično oblkovanje